miercuri, 7 octombrie 2009

In parlament

Parlamentul ales prin alegeri libere este la baza democratiei. In momentul asta parlamentarii sint alesi uninominal

Cum este: parlamentul este format din "formatiuni politice" care sustin sau nu proiecte de legi in functie de cum se dicteaza de sefii partidelor, care in perceptia generala formeaza o masa amorfa - rar cite unul se remarca prin initiative legislative.

Toti sint nemultumiti de alesii neamului, iar incepind cu momentul in care au suspendat presedintele politicienii insisi vorbesc despre parlamentari ca o masa de corupti care isi voteaza pensii si salarii si lucreaza pentru binele personal. In mare masura avind dreptate, bineinteles.

La noi nu exista nici un fel de ideologie, partide de stinga se declara de dreapta peste noapte, politicienii pleaca dintr-un partid in altul fara nici o problema. Nu exista discurs de idei politice, ci se vorbeste despre metehnele adversarilor in alegeri. Alegerile nu sint pentru oameni cu idei ci sint ca niste concursuri de frumusete, cine e mai frumos cistiga mai mult.

Dintre multii candidati uninominali, cei necunoscuti nu au nici o sansa pentru ca se voteaza partidul, promivat tot de "liderii" cu obisnuinta aparitiilor televizate. Iar initiativele legislative apartin tot liderilor partidelor in functie de interesele lor.

Cum ar trebui sa fie: in momentul alegerilor fiecare cetatean cu drept de vot trebuie sa asculte discursul celor care candideaza pentru o pozitie in parlament in numele lui. Discursul sustine programul politic pe care candidatul propune ca il va urma in parlament, legile pe care le va propune si le va sustine.

Eu cetatean trebuie sa aleg intre cei cu discurs de stinga - care promoveaza legi pentru oamenii saraci, pentru asistenta sociala, si cei cu discurs de dreapta care promoveaza interesele clasei mijlocii si a antreprenorilor.

Parlamentarul ales va trebui sa sustina in parlament asa cum a promis in discursul electoral, pentru a fi votat si data viitoare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu