miercuri, 2 iunie 2010

Greva generala

Luni si marti a fost greva generala. Luni au fost in greva functionarii publici, doctorii si partial profesorii. Marti a fost greva partiala la RATB si greva de solidaritate adevarata la Metrorex. Eu am resimtit numai greva de la Metrorex, care nu are nici un sens pentru ca angajatilor Metrorex nu li se scade salariul si nici RATB nu a fost complet in greva sa fie nevoie de vreo solidaritate la metrou.

Greva generala nu prea a fost greva generala.

Am citit o opinie ca asta e din cauza ca oamenii nu mai au incredere in liderii lor de sindicat. Cred ca e partial adevarat, liderii de sindicat nu sunt prea populari acum, sunt acuzati ca fac afaceri cu statul si cu politicienii si ca nu fac nimic pentru cei care cotizeaza. Dupa parerea mea majoritatea sunt incompetenti, fac zilnic prezenta la televizor incercind sa atraga sindicalistii de partea lor si nu reusesc sa impuna mare lucru pentru ca masurile pe care le propun nu sunt reformiste. Lucrurile merg prost acum in majoritatea ariilor bugetare, sindicatele ar trebui sa propuna solutii care sa convina tuturor nu numai unor categorii in detrimentul altora.

Eu cred ca sint si alte motive pentru care greva nu prea a fost greva.

Unul ar fi ca nu crede nimeni ca daca vor face greva vor obtine ceva. Mesajul ca nu mai sunt bani si ca daca nu se reduc cheltuielile vor creste si taxele a fost bine inteles. In Grecia dupa greve una dupa alta rezultatul a fost ca au alungat turistii care i-ar fi ajutat sa iasa mai usor din situatia grea. Mai ales ca impresia este ca grecii au gresit foarte mult marind atit de mult cheltuielile bugetare. Imi place sa cred ca asta a influentat decizia celor informati.

Profesorii care nu au participat la greva au facut-o punind interesul elevilor deasupra. Am citit alta opinie ca atitudinea inflexibila a ministrului Funeriu si mesajul lui ca elevii nu trebuie sa mai sufere a fost inteles si acceptat de cei mai multi profesori.

Un alt motiv este ca inca nu isi dau seama toti cit de rau va fi. Eu cred ca o data cu micsorarea salariilor va scadea puterea de cumparare si multe firme vor da faliment. Tot ce se poate ca si bancile sa sufere din urma faptului ca oamenii nu mai pot plati ratele, ceea ce va diminua si mai mult oferta de credite pentru consum.

Si un alt motiv ar fi ca isi dau seama ca profita de sistem. Mai ales functionarii publici. Mai bine cu salariul mai mic dar cu nepotii in sistem, cu programul lejer, cu munca lejera decit dat afara.

Inca nu se intimpla cel mai rau lucru care se poate intimpla, pentru care cu siguranta ar iesi tot poporul in strada si ar face greva generala. Tare bine ar fi sa nici nu se intimple.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu