vineri, 6 august 2010

All inclusive - preluare

Mare dezbatere zilele astea despre litoralul romanesc versus litoralul bulgaresc. Care e mai bun, mai frumos, mai atragator. De ce all inclusive este la bulgari dar nu si la noi.

Unii sustin ca romanii nu doresc all inclusive in Romania. Ca aici ei vor sa cumpere mancare pentru ca se descurca si ca nu vor sa stea inchisi intr-un singur hotel.

Eu am fost intr-o vara la un hotel de 4 stele care oferea si All inclusive unor familii, era tot timpul scandal provocat de ei. Erau permanent nemultumiti, ca ei au dat bani multi pentru pachet si nu au nimic in plus fata de turistii care nu au platit all inclusive.

Una din problemele cu pachetele all inclusive la noi este ca au preturi prea mari. Cine plateste asa ceva vrea sa fie tratat ca un rege, sa aiba cumva coroana "all inclusive" ca sa i se vada potenta financiara. Or asta cu tratatul regal e deficitar in Romania cu sau fara all inclusive.

Daca in Bulgaria/Turcia/Grecia ai o nemultumire angajatul care te-a nemultumit risca sa fie dat afara. La noi parca tocmai cei obraznici sunt avansati in grad, sa nu cumva sa strice echilibrul prestabilit al turismului in Romania.

Eu cred ca si cu si fara all inclusive in Romania tot la fel de multi turisti au sa viziteze litoralul si imaginea ramane la fel de proasta. Pentru ca nu se investeste in oameni pe litoralul romanesc. Oamenii care lucreaza, in general, sunt sezonieri, amatori, probabil prost platiti, neinteresati. Patronii nu sunt dispusi sa investeasca pe termen lung, singurul lor avantaj este locatia - care oricum se umple de turisti, mai multi sau mai putini - pentru asta totul e scump si prost.

Nici politicienii nu sunt dispusi sa investeasca pe termen lung. Exemplul meu: cesionarea plajelor. Toti anii astia asta s-a facut in ultimul moment probabil pentru cine a venit cu mai multi bani. Nu e nevoie de planuri de investitii, vrei o plaja dai banu' unde se cade, faci o propunere de pret si gata, ai plaja. Pui 3 sezlonguri pe care iei o gramada de bani in sezonul curent, pleci cu banii si te mai intorci la anu', daca prietenul de la administratia plajelor e tot acolo si plaja inca mai exista repeti experienta daca nu nu, mai sint lucruri de muls in alte parti. Modelul asta a fost falimentar de atitia ani si inca nu s-a schimbat, nu intereseaza pe nimeni sa il schimbe.

Articolul este preluat de aici

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu