joi, 5 august 2010

Despre masurile anti criza luate - preluare 11 mai 2010

La inceput s-a zvonit ca vor creste taxele majore, TVA si impozitul unic pe profit. Toata lumea a comentat ca asta ar fi o lovitura de gratie, ca nu vor creste colectarile la buget, ca e o masura proasta.

Pe urma a iesit presedintele Basescu sa spuna ca nu, nu se vor majora taxele, in schimb vor scadea salariile bugetarilor cu 25%, vor scadea pensiile cu 15%, va scadea ajutorul de somaj cu 15%. Zilele de cand s-a facut anuntul au aparut si alte completari la lista de stiri proaste: vor scadea subventiile primariei la giga calorie, se va scumpi RATB, vor scadea indemnizatiile pentru mame, se vor impozita salariile programatorilor scutiti de impozit pina acum. Probabil lista e mai mare dar inca nu se stie.

Economia estimata la bugetul de stat este ca sa se acopere un imprumut de 10 miliarde de euro pe care Romania il are de platit.

O multime de analisti spun ca asta trebuie facut, ca si polonezii, cehii si ungurii au suportat asa ceva, ca o corectie era necesara etc. Ca fata de marirea taxelor importante este cea mai buna solutie.

Dar vestea cea mai rea abia acum urmeaza: daca in continuare nu se vor face colectari la buget conform cu cifrele, la toamna vor creste si TVA si cota unica.

Dupa parerea mea nu exista nici o sansa sa se faca colectari estimate la buget. Argumentele mele: va creste din nou evaziunea fiscala la salarii in IT, consumul va scadea deci vor fi mai putini bani din profitul firmelor private. Multi nu vor mai fi capabili sa isi plateasca ratele, daca bancile nu vin cu masuri in sensul asta vor aparea si la noi credite neperformante.

Si atunci ce urmeaza? Acum scad salariile, la toamna cresc taxele. Saracia va deveni lucie pentru multi. Si noi astia care am avut impresia ca lucrurile incep sa mearga bine in Romania, ne trezim acuma ca era Fata Morgana. Cu nici o speranta ca lucrurile se vor imbunatati in viitorul apropiat, macar.

Articolul a fost publicat initial aici

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu