sâmbătă, 18 septembrie 2010

Analiza despre societatea contemporana

Am citit o analiza interesanta despre care cred ca este adevarata: Analiza Oxford Analytica

Spune aici ca exista o urma extinsa de fatalism si slugarnicie in societatea romaneasca. Am scos fraza din context dar cred ca e foarte adevarata.

Cea mai evidenta dovada este lipsa de implicare, de la nivel individual la nivel de societate civila, in problemele altora. Oamenii in Romania asteapta de la altii sa ii scoata din rahat, ei au impresia ca li se cuvine sa fie condusi de altii, sa le spuna altii ce sa faca si sa le mearga bine.

Nu realizeaza ca trebuie sa se implice ca sa nu se mai impiedice de caini si tigani sau primari incompetenti. Celor mai multi le place circul, abia asteapta sa vada cum altii patesc ceva ca sa asiste de pe margine si sa aplaude daca se termina cu bine sau sa planga daca se termina prost.

Din pacate pentru noi cred ca fatalismul si lipsa de implicare s-a extins si catre tineri. Cei buni pleaca, cei care raman sunt indiferenti. Si de regula dau vina pe stat, pe alesi (ai lor..) si pe noroc pentru orice li se intampla lor rau.

2 comentarii:

  1. E cred ca neimplicarea de care vorbesti tu nu e neaparat vina clasei politice, la noi asociatiile civice nu au nici un rol sau mai bine zis nu exista. Un tanar daca e singur si nu poate adera la o asociatie daca nu are unde-si exprima opiniile ca mai apoi ele sa capete forma, atunci ramane resemnarea, sau.....maximum un blog :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu ma gandeam ca ar fi vina clasei politice, astia sunt alesi tot de oameni. Am scris aici http://alteopiniisiganduri.blogspot.com/2010/09/cine-ii-alege.html

    Ai dreptate despre asociatiile civice. Parerea mea e ca nu exista pentru ca nu sunt finantate. Eu de exemplu nu am timp sa ma implic intr-o organizare, m-as implica daca asociatiile ar fi finantate - ca in alte parti.

    In alte parti cred ca exista unii bogati care isi dau seama ca daca exista un echilibru in societatea civila afacerile lor au numai de castigat. Aici nu exista asa ceva, multi afaceristi sunt bogati pentru ca au facut afaceri ilicite cu statul - iar majoritatea sunt implicati in politice.

    RăspundețiȘtergere