miercuri, 8 septembrie 2010

Integrarea tiganilor

Am vazut pe Djiuvara care a povestit ca tiganii sunt originari din India, au plecat de acolo nu se stie de ce si au ajuns prin imperiul otoman pe teritoriul Romaniei in secolul 14 (pe vremea lui Mircea cel Batran). Doar aici au fost lasati sa se aseze, din motive necunoscute, doar ca au fost transformati in robi. Tiganii pe acea vreme faceau orice pentru boierii vremii, de la bucatarie la ingrijit caii.


In acest moment mai putin de un sfert din tigani au acte si lucreaza. Multi nu au nici certificat de nastere. De ce refuza si reusesc sa nu se integreze?

Parerea mea e ca din cauza bulibaselor lor. Bulibasele care sunt regi si imparati traiesc in lux pentru ca amaratii din etnie emigreaza si cersesc pentru ei. De ce ar vrea bulibasele ca femeile lor sa nu se casatoreasca la 15 ani si sa mearga la scoala, de la scoala nu ar mai cersi si nu ar mai ajuta la bunastarea personala.

Exista o categorie de tigani care sunt meseriasi din vechime si se chinuie sa supravietuiasca din meseriile lor - caldarari, etc. Alta categorie sunt lautarii care sunt foarte cautati (mai ales manelistii ca nu platesc impozit..).

Dar majoritatea nu sunt decat tigani la care vecinii romani intoleranti se uita chioras pentru ca au invatat in familie ca tiganii sunt hoti. Si care se bucura in marginalizarea lor pentru ca au ocazia sa nu asculte de regulile societatii ci ale bulibaselor lor.

Se bucura de o libertate aparenta si platita scump. Sunt putini cei care merg la scoala si care se integreaza in societate, desi ar trebui sa fie toti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu