duminică, 5 decembrie 2010

Din nou despre mame

Am mai citit zilele astea si alte pareri "obiective" despre propunerile de reducere a concediului de ingrijire al copilului sau scaderea indemnizatiei. Am pus ghilimele pentru ca nimeni nu poate fi complet obiectiv fata de acest subiect, din simplul motiv ca toti oamenii sunt legati de copiii lor.

Am citit parerea cuiva ca acum ca e criza femeile ar trebui sa nu mai faca copii.

In alta parte cineva sustine ca in Romania faptul ca se acorda 2 ani concediu de ingrijire face sa creasca numarul copiilor din familiile sarace si ca un concediu mai scurt dar platit bine ar avantaja familiile din clasa mijlocie si ar fi mai buna.

Mult cinism.

Fiecare are calculele lui si o parere mai buna sau mai proasta despre calculele altora.

Guvernantii vor banii obtinuti din injumatatirea CIC pentru acoperirea cheltuielilor bugetare. Si cam nu au nici o argumentatie, dar ei sunt destul de tampiti si cinici sa o faca indiferent ce si cum.

Mamicile din clasa mijlocie nu se bazeaza pe banii de CIC sau pe durata lui. Pentru cine nu stie, copiii nu se fac cand trece criza sau cand spune cineva "liber", este o vreme a lor, in functie de varsta, cariera parintilor, conditiile pe care ei le pot oferi. In clasa asta mijlocie.

Mamicile din clasele mai sarace dar care profeseaza tin cont de banii primiti in CIC si profita in general de cei doi ani. Copiii lor nu ar putea fi ingrijiti de bone - ca nu si le permit - cand bunicii nu sunt de gasit.

Mamicile din clasele foarte sarace fac copii cu gramada dar nu primesc nici un ajutor in CIC pentru ca cel mai probabil sunt casnice. Mamicile care nu lucreaza nu primesc decat alocatia.

Schimbarea CIC afecteaza categoria a doua. Si va reduce probabil numarul copiilor.

Raspunsul meu pentru o intrebare cinica despre ponderea copiilor intr-o zona sau alta este: masurile astea nu vor scadea numarul copiilor in clasele sociale defavorizate ci vor creste ponderea lor in conditiile in care parinti cu mijloace mai modeste - dar nu inexistente - vor face mai putini copii.

Raspunsul pentru alta intrebare cinica - de ce sa mai faci copii acum pentru ca e criza - este ca daca nu vor avea sanse in Romania vor emigra, sa ii lasam pe ei sa se descurce, noi pana una alta sa le dam sansa sa existe.

Si repet ce am spus inainte: cresterea natalitatii ne ajuta pe noi toti. Calculul cinic e o tampenie, adevarul e ca peste 40 de ani copiii care se nasc azi vor sustine sistemul public de pensii. Cu cat mai putini, cu atat mai mic. Vom asista la efectele dezastruoase ale unor calcule cinice de politicieni si nu numai.

2 comentarii:

  1. cei care, din diverse motive, nu au copii si nici nu intentioneaza, scapa de ghilimele?

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu. Sunt cei care se considera furati ca mamele primesc CIC 2 ani. Complet fara motiv, nu e nici o garantie ca statul le acorda lor facilitati (de ex. drumuri etc) pe banii pe care i-ar economisi potential din diminuarea concediului de ingrijire al copilului.

    RăspundețiȘtergere