duminică, 30 ianuarie 2011

Revolte in lumea araba

Azi e haos in Egipt, mii de detinuti au evadat iar in Egipt se vandalizeaza orice. Si ca au inceput proteste pasnice in Arabia Saudita dar unii manifestanti au fost arestati.

Partidele extremiste profita. Cel mai probabil americanii nu sunt deloc iubiti.

Daca vor reusi sa instaureze regimuri opresive ca si pana acum - probabil cu sprijinul tarilor bogate care nu vor sa fie afectate de nici un fel - ar trebui sa permita bunastarea oamenilor. Altfel nu va dura mult si va incepe alta revolutie.

Daca fundamentalisti vor ajunge la putere le va fi probabil greu fara sprijin extern, tind sa cred ca nu vor reusi sa domine mult timp. Poate ma insel dar eu ma bazez pe faptul ca oamenii vor vrea sa le creasca nivelul de trai, iar fundamentalistii nu vor putea face asta singuri ci cu ajutor extern iar atunci vor trebui sa respecte impuse de tarile bogate.

Daca vor reusi sa ajunga la putere si sa se opuna aliantelor existente vom fi probabil si noi afectati, va creste pretul petrolului pentru ca va fi mai putin, Israel va pierde aliati iar raportul de forte din Orientul Apropiat se va schimba fundamental.

O alta concluzie: chiar si in cazul musulmanilor - care sunt ascultatori fata de liderii lor religiosi - dictaturile care tin de mult timp trebuie sa se incheie. Saracia si foamea scot pana la urma oamenii in strada.

Singula solutie pe care o vad eu e un plan Marshal. Ramane de vazut cum se va putea negocia. E foarte important ce se intampla acum, pentru viitorul nostru al tuturor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu