sâmbătă, 29 ianuarie 2011

Revoltele din lumea araba

Totul a inceput cu un tanar musulman care si-a dat foc in Tunisia, oamenii au iesit in strada iar presedintele de decenii al Tunisiei a fugit din tara.

Au urmat alte revolte in alte tari arabe. Si nu s-au incheiat. In aceste zile se intampla lucruri grave in Egipt, oamenii mor in strada in timp ce Mubarak incearca sa inabuse revoltele pentru a ramane la putere.

Nu e nici un secret ca democratiile occidentale au sprijinit dictatorii acestor state in schimbul stabilitatii in zona si - in cazul Egiptului - in schimbul sustinerii Israelului in Orientul Mijlociu. Si cu toate ca aceste democratii sustin declarativ drepturile omului, au inchis ochii la toate incalcarile drepturilor omului pentru a-si asigura aliati din dictaturi. O analiza interesanta aici.

Acest lucru va trebui sa se schimbe. Exista ingrijorari ca vor avansa spre putere fundamentalisti care vor instaura regimuri similare cu cel iranian.

Eu cred ca diferenta o vor face tot occidentalii, daca vor vrea. Ca ar trebui sa sprijine planuri de tip Marshal - finantare pentru masuri de relansare economica - in loc sa sprijine fractiuni miliare - cum incearca sa faca in Afganistan.

Se intampla lucruri interesante. Si grave.

2 comentarii:

 1. Eu nu stiu ce se va intampla in tarile respective, sper doar sa le fie mai bine. Tunisia e o tara pe care am vizitat-o si care mi-e tare draga. Le doresc tunisienilor tot binele din lume si sper ca aceasta schimbare majora sa fie spre binele si folosul lor.

  RăspundețiȘtergere
 2. Stabilitatea in zona asigurata de dictatori a asigurat stabilitatea aprovizionarii cu petrol a statelor occidentale.
  Daca in zona ar fi lupte continue, pretul petrolului ar exploda si efectele miscarilor populare s-ar transmite si in tarile civilizate.
  Ar fi ca o crestere a cursului de schimb in Romania de la 4 la 6 lei.
  Pentru occidentali interesele lor in zona sunt mai importante decat democratia.

  RăspundețiȘtergere