sâmbătă, 19 februarie 2011

Democratia autohtona

In Romania exista un sistem democratic original. Oamenii nu au cultura politica. Au in schimb multe pareri politice care se bazeaza pe personalitatile pe care trebuie sa le voteze. In Romania functioneaza o democratie bazata pe votul negativ si pe mita electorala.

Pe romani nu ii intereseaza activitatea parlamentara a celor pe care ii voteaza. Daca nu e an electoral nu se vorbeste de politicieni decat ca dovada pentru sila generalizata pentru politicieni.

La noi nu se voteaza personalitati ci partide, prezenta la vot este redusa pentru ca oamenii nu realizeaza ca au nevoie sa voteze pentru ca legile sa le fie lor favorabile. Nu exista conexiunea intre votul individual si legile votate in Parlament. Activitatea legislativa a celor care sunt votati nu prezinta nici un interes si nu conteaza ca si criteriu la alegeri. Ceea ce este foarte gresit.

Eu cred ca societatea civila ar trebui sa fie mai activa in sensul constientizarii importantei alegerilor si a ce inseamna de fapt alegerile. A constientizarii faptului ca parlamentarii trebuie evaluati dupa activitatea lor legislativa si nu dupa barfele si mizeriile care se spun in campaniile electorale. Si a faptului ca trebuie alesi oameni nu partide. Este singura sansa sa se schimbe clasa politica si sa o ducem si noi mai bine.

Un comentariu:

 1. Ai ghinionul sa fiu un contestatar vehement al votului uninominal si mjoritar.

  Sistemul uninominal este un sistem de reprezentare teritoriala. Intr-un colegiu alegi un singur reprezentant desi electoratul are structura politica complexa. Alesul nu are cum sa fie reprezentantul tuturor alegatorilor din colegiu.
  Un reprezentant dintr-un sector bucurestean nu poate fi si reprezentantul chiriasilor si al proprietarilor deposedati.
  In sistemul majoritar, voturile impotriva candiatului castigator se pierd.

  Sistemul care asigura cea mai corecta reprezentare, in care voturile nu se pierd, este sistemul proportional.
  Majoritatea tarilor au evoluat de la un sistem uninominal la un sistem proportional.

  Citez de pe sit-ul APD
  Aparuta ca o reactie la sistemul majoritar la sfarsitul secolului XIX lea, reprezentarea proportionala se regaseste intr-o forma sau in alta in mai toate statele europene, doar Marea Britanie si Franta practicand (inca?) formule majoritare. Dar daca reprezentarea proportionala permite o mai buna reprezentare a starii de opinie a electoratului, ea prezinta serioase inconveniente in ceea ce priveste stabilitatea si autoritatea guvernelor.
  In Marea Britanie se discuta despre adoptarea sistemului proportional.
  In anii '90 am avut instabilitate la guvernare cand guvernul era format din 3-4 partide?

  Sistemul uninominal majoritar face imposibila schimbarea partidelor cu altele, pentru ca partidele mari sunt avantajate si pe acestea le stabilizeaza la putere.

  In ultimii 25 de ani nici o tara nu a tecut de la sistem proportional la sistem electoral majoritar.

  Parlamentarii nu rezolva problemele electoratului din colegiu. Problemele locale se rezolva de autoritatile locale. Parlamentarii rezolva probleme nationale. Fiscalitatea este aceeasi pentru toata tara, legea conflictelor de munca sau a drepurilor salariatilor la fel.
  Nu se fac legi pentru Timis sau pentru Iasi, si atunci nu-i normal ca judetul sa aiba reprezentare teritoriala.
  Reprezeantarea trebuie sa fie politica si atunci votul este pentru partid si nu pentru persoana.

  Ideea a exprimat-o foarte bine Edmund Burke care a stabilit principiul democraţiei reprezentative şi antagonismul cu mandatul imperativ in discursul in fata electoratului din Bristol.
  Burke sustine ca fiecare individ trebuie sa aiba dreptul sa-si sustina opinile, pentru ca parlamentarul nu este un ambasador.

  “Parlamentul nu este un congres de ambasadori cu interese diferite şi ostile; in care fiecare trebuie să îşi susţină interesele, în calitate de agent şi avocat, împotriva altor agenţi şi avocaţi, parlamentul este un ansamblu deliberativ al unei naţiuni, cu un singur interes, cel de ansamblu; caz în care, interesele locale, prejudecăţile locale, nu ar trebui să primeze, ci binele general, care rezultă din interesele generale ale întregului. Voi alegeti un membru într-adevăr, dar, atunci când l-ati ales, el nu este membru al Bristol, el este un membru al parlamenului."

  O opinie avizata despre sisteme electorale Uninominalul intre populism si (in)acuratetea informatiei

  RăspundețiȘtergere