vineri, 18 februarie 2011

Democratia este puterea poporului

Teoria spune ca democratia este puterea poporului. Fiecare cetatean cu drept de vot voteaza

* reprezentanti in Primarie si Consilii judetene
* un reprezentant in Senat, un reprezentant in Camera Deputatilor
* un Presedinte

Fiecare din cei alesi direct sunt reprezentanti ai alegatorilor din zona din care provin. In felul acesta toate regiunile tarii sunt reprezentate in Parlament.

Reprezentantii alegatorilor trebuie sa faca propuneri legislative si sa aleaga in concordanta cu interesele alegatorilor lor. Alegatorii trebuie sa se informeze despre activitatea alesilor lor si sa le dea, sau nu, votul si la urmatoarele alegeri legislative.

Asa cum este gandit sistemul de vot, fiecare alegator este reprezentat in Parlament si interesele lui sunt urmarite si respectate la nivel legislativ.

2 comentarii:

 1. Asta cu "paralmentarii reprezenantii poporului" este teoria romanesca/damboviteana a democratiei.

  In parlament sunt reprezentante opinile electoratului, opinii stipulate in programele partdelor politice.
  Electoratul alege partide/programe chiar daca stampila o pune pe un nume de persoana.
  Nu s-a afirmat ca la Bucuresti votul a fost politic?
  Corect este sa dam votul pntru o strategie, si atunci electoratule este reprezentat in Parlament de partidele politice si partidele sunt reprezentate de parlamentari.
  Normal este sa stiu pentru ce dau votul, si asta presupune sa stiu intentile candidatilor(partidelor). Votul nu-i un act de sanctionare postfactum. Nu-l mai votez pe x pentru ca m-a dezamagit.
  Votul se acorda pentru viitor.

  Eu compar reprezentarea electorala cu cea oferita de o casa de avocatura in instanta.
  Nu-ti alegi avocatul, alegi casa de avocatura sau firma de contabilitate si ele desemneaza persoana care te reprezinta in fata autoritatilor.
  O persoana nu are capacitatea profesionala si logistica necesara sa reprezinte electoratul la fel ca un partid politic.

  RăspundețiȘtergere
 2. Eu cred ca nu e numai teoria romaneasca. Democratie inseamna puterea poporului, poporul isi exercita puterea atunci cand isi alege reprezentanti in forul legislativ. Asa e peste tot - teoretic cel putin.

  Eu cred ca votul trebuie sa se dea la nivel de regiune. Am sa scriu un post despre asta mai pe larg. Cel mai bun exemplu este cel al maghiarilor care isi aleg reprezentanti anume pentru a le sustine interesele in Parlament. La fel ar trebui sa gandeasca toti - ca voteaza persoana care sa faca propuneri legislative pentru interesele lor.

  Votul listelor de partid nu e neaparat cel mai bun. E adevarat ca un ales nu se poate opune programului partidului din care face parte - nici nu ar trebui. Dar initiativele trebuie sa porneasca de la interesele votantilor lui. Si numai ca sa-l mai voteze o data - daca nu pentru ca duc la prosperitate si sunt bune etc.

  RăspundețiȘtergere