marți, 22 februarie 2011

Sa faci politica inseamna sa negociezi

In Romania politicienii se declara dusmani unii altora, pana cand mai schimba cate unul barca si devin prieteni pe viata. Presedintele cheama partidele la consultari iar cele din opozitie nu vor sa participe. Presedintele este raul cel mai mare si ei nu vor altceva decat sa il suspende.

Asta inseamna imaturitate politica.

In lumea civilizata politicienii negociaza. Nu exista dusmanie neimpacata pentru ca perdantii, care exista intotdeauna, sunt alegatorii nu politicienii. Politicienii din partide trebuie sa lucreze impreuna pentru a apara interesele celor care ii voteaza.

Parlamentul face analiza propunerilor legilor ale oricarui parlamentar si cele care sustin interesele celor mai multi alegatori trebuie sa devina legi. Parlamentarii trebuie sa lucreze impreuna sa gaseasca solutiile potrivite pentru toata lumea.

Exemplificare: UDMR propune ca cei care au limba maghiara ca limba materna sa faca istorie si geografie in limba maghiara. UDMR negociaza si obtine asta in schimbul renuntarii la autonomie. UDMR castiga pentru alegatorii lor, alegatorii ii voteaza si data viitoare.

Ideea agresiva de dusmanie pica bine in societatea romaneasca atat de divizata. E un cerc vicios si daunator. Dar e imaturitate politica si ne costa foarte mult acum, recesiune prelungita si diferente imense intre saraci si bogati.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu