miercuri, 9 martie 2011

Cat de centralizate sunt partidele din Romania

In Romania exista 4 partide care conteaza: PSD, PDL, PNL si UDMR. Ordinea in care am pus pe primele trei este aleatoare.

PSD a fost centralizat inca de la inceput. Modelul a fost Partidul Comunist pentru ca oamenii veneau din PC si PC era modelul. PD s-a desprins din PSD si a avut acelasi model. PNL nu a avur modelul centralizat de la inceput dar Crin Antonescu l-a impus recent.

Ce inseamna centralizat: toate deciziile importante sunt luate de o mana de oameni. Gestioneaza resurse importante, desi nu intotdeauna la vedere.

Toti in partid tind spre pozitiile de pe care pot lua decizii. Pentru asta nu e nici o diferenta notabila intre "garda veche" si politicienii tineri care ajung in pozitii de conducere. Cei din a doua categorie au ca modele pe primii si invata sa fie la fel. Cei din prima categorie isi aleg urmasii dupa criteriile care i-au propulsat pe ei.

Orice membru de partid profita de centralizare in anonimat. Cei marcanti vor fi intotdeauna cei care aduc voturi, indiferent de mijloace. Este si motivul pentru care cei pusi in pozitii cheie, alesi dintre cei care aduc voturi, nu sunt profesionisti buni.

Dupa parerea mea sistemul centralizat trebuie sa se schimbe pentru ca situatia sa se schimbe. Profesionalismul ar trebui sa devina criteriu pentru pozitii importante in partid si nu influenta - de multe ori cumparata. Cei tineri ar trebui sa se distanteze de valorile celor vechi si sa gandeasca altfel.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu