duminică, 8 mai 2011

Ce se mai intampla in Libia

In Libia continua razboiul civil. Faptul ca la un moment dat Franta si alte state au inceput sa bombardeze Libia nu a schimbat deloc in bine situatia razboiului. Este o dovada impresionanta de impotenta politica cu consecinte dezastruoase in viata civililor dintr-un stat, pentru care nu va suporta nimeni consecintele.

Dupa parerea mea nu ar fi trebuit sa bombardeze fara sa aiba certitudinea ca asta va schimba rapid situatia in zona. Ei nu s-au asigurat de nimic, a fost ca un impuls de moment. Si nu sunt dispusi sa continue sustinerea militara prin ajutor pe teren, pentru a nu pierde oameni si pentru a nu fi acuzati in propriile lor tari de initierea unui razboi fara motiv. Pentru ca oamenii sunt foarte sensibili daca mor conationali de-ai lor, si mai putin impresionati de mortii presupusi ai atacurilor aeriene, nu sunt in acceasi categorie.

In acest moment Occidentul subventioneaza mai mult neoficial cu arme rebelii, care sunt prost inarmati si mai mult copii, condamnati la moarte de la inceput. Subventioneaza moartea lor si dramele umanitare care au acum loc in Libia.

Dupa parerea mea ar trebui sa negocieze politic incetarea focului. Occidentul are cu ce negocia, poate oferi suport lui Gaddafi. Asta trebuia sa faca de la inceput.

Gaddafi care aparea la televizor vorbind non inteligibil si anuntand ca va ucide toti cainii - a fost folosit de media internationala ca un motiv ca nu poate rezista prea mult. Lucru care se dovedeste complet gresit acum, nu Gaddafi pierde teren ci rebelii.

Eu ii condamn pe cei care sustin acest razboi civil inegal furnizand arme unora care merg la moarte. Ar ajuta mai mult daca ar gasi solutii la problemele umanitare din zona si daca ar incerca o rezolvare politica a conflictului. Acum si nu peste cine stie cat timp cand nu va mai ramane nici un rebel in picioare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu