duminică, 17 iulie 2011

Profesionistii nu sunt apreciati in Romania

In Romania sa fii profesionist nu e mare lucru.

Totul se leaga.

Atragerea fondurilor europene este de 3%. De ce? Pentru ca nu are cine sa faca proiectele asa cum se cere desi nevoie de canalizare, drumuri, scoli este peste tot. Primariile angajeaza functionari nu pe baza de competente sau de concurs ci mai mult pe baza relatiilor, tot primariile fac licitatii unde castiga firme prietene sau dependente nu neaparat competente.

Bacalaureatul a fost promovat de mult prea putini daca au existat camere de supraveghere si presiuni anti frauda. Pana acum marea masa de absolventi care nu meritau sa ia bacalaureatul ajungeau studenti la universitati particulare patronate de apropiati ai partidelor politice iar apoi erau angajati in sistemul de stat. Acolo unde nu conteaza competentele si oricine poate invarti hartii in marea birocratie.

Unii politicieni sunt agramati sau semidocti iar nivelul studiilor universitare nici nu conteaza in CV. Insusi presedintele declara ca elevii trebuie sa invete doar sa caute pe Google ca in rest se descurca ei. Deciziile economice sau din alte zone sunt politice, nu conteaza parerea specialistilor, ei nici macar nu sunt angajati de stat. Toti care sunt profesionisti pleaca in mediul privat sau emigreaza pentru ca la stat nu sunt apreciati corespunzator nici material nici profesional.

Nici oamenii de rand nu apreciaza profesionistii. In discutiile despre vaccinuri doctorii au bube in cap iar cei care declara ca vaccinurile omoara sunt mai crezuti. Campania de vaccinare contra HPV a avut un succes impresionant de mic. Am cautat cancer pe Google si a 5-a, a 7-a, a 8-a, a 9-a din peste 1 milion de rezultate sunt despre tratamente naturiste neomologate - ceea ce inseamna ca ele sunt cele mai vizitate. Marea majoritate a celor care cauta pe Internet informatii cred in asemenea tratamente desi specialistii avertizeaza ca ele intarzie tratamentele alopate si impiedica vindecarea.

In societatea actuala sa fii profesionist nu e cel mai important lucru, nu este evaluat corect si nici incurajat la copii. Vom avea de suferit mult timp din cauza asta si cel mai bun lucru ar fi ca toti copiii sa isi doreasca sa devina profesionisti in orice domeniu isi vor alege sa profeseze.

2 comentarii:

  1. Da si nu.
    Daca nu esti, in mod natural, idiot, atunci trebuie sa fii foarte inteligent ca sa pari. Si sa ai stomac, bineinteles.
    Eu cunosc vreo doi astfel de oameni ...

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu stiu cateva exemple de personalitati de la BNR care sunt acceptate ca buni profesionisti si ca modele. Si cam atat. Dar ei sunt exceptia, nu regula, dupa parerea mea.

    RăspundețiȘtergere