joi, 11 august 2011

Cad bursele - revine criza economica

Vinerea trecuta S&P a scazut rating-ul SUA iar de luni bursele sunt in scadere. Se analizeaza in fiecare moment ce implicatii vor fi, ce se va intampla, de ce se intampla, etc. Principalii vinovati sunt economiile SUA si ale Europei din cauza datoriilor suverane prea mari.

Parerea mea e ca scaderea rating-ului SUA de la AAA la AA+ singura nu ar face asa ceva. A fost doar picatura care a umplut paharul ingrijorarilor curente despre zona euro si revenirea crizei in SUA.

Dar nu inteleg de ce teama unor investitori - care de regula sunt speculatori - la burse are atat de mare influenta asupra economiei reale? S-a intamplat asta in 2008, s-a intamplat pana si in 1929 si se intampla si acum. Si se va intampla si de acum incolo.

Consecintele crizei din 2008 inca nu au disparut, in continuare nivelul de trai a scazut dramatic in multe regiuni ale lumii, milioane de oameni mor de foame.

Nu mi se pare corect ca "teama" si "nervozitatea" brokerilor pe burse sa aiba asa de mare influenta in viata reala a atator milioane de oameni fara ca ei sa isi dea seama. Pentru ca pe burse nu exista notiunea de responsabilitate sociala iar jucatorii au un singur obiectiv, sa castige ei cat mai mult pe termen scurt. Ce ordine mondiala e asta in care niste jucatori au atat de mare influenta asupra oamenilor in toata lumea?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu