marți, 2 august 2011

Pepenii din Dabuleni

Am vazut o stire: anul asta a iesit in Dabuleni o productie de pepeni cu 30% mai mare ca anul trecut dar vanzarile au scazut la 50%. Proprietarii arunca pepenii care se strica pe camp. Si cer despagubiri guvernului.

In acelasi timp in super market se vand pepeni din Grecia si Turcia.

De ce asta? Pentru ca producatorii de pepeni vand la intermediari care vand pepeni la coltul strazii. Numai ca oamenii acum nu prea mai cumpara de la coltul strazii pentru ca acum cumpara de la super market. Unde NU se gasesc pepeni de Dabuleni.

De ce nu ajung pepenii romanesti in super markets? O mare necunoscuta pentru mine. Cel mai probabil taranii nu s-au asociat ca sa vanda cantitati mari in super market-uri. Un super market nu face contracte fara cantitati mari. Sau nu le convin taxele. La coltul strazii nu platesc taxe, fac o mica evaziune fiscala in ochii lumii dar nu intereseaza pe nimeni. Lumea poate fi multumita.

Dar nu e pentru ca s-au schimbat obiceiurile de consum si poate pentru ca lumea nu mai cumpara atatia pepeni din strada. Cumpara pepeni grecesti si turcesti, ca le e mai la indemana.

Sau poate exista o mare presiune de a importa fructe. Dar nu vad ce interes ar avea super market-urile sa favorizeze fructele de import, cele locale ar trebui sa aiba un pret competitiv. Si in plus e mare apetitul consumatorilor romani pentru produse romanesti. Pe toate gardurile scrie ca fructele locale sunt mai sanatoase pentru ca nu au fost transportate prea mult.

Situatia e acceasi pentru alte fructe si legume romanesti. Taranii prefera sa vanda mere, rosii, ardei, cartofi la marginea strazii, sau intermediarilor care le vand la marginea drumurilor europene - in piete permanente vara. O mica evaziune fiscala dar toata lumea e multumita.

Eu as zice ca lumea nu ar trebui sa fie multumita iar Ministerul agriculturii ar trebui sa gaseasca solutii. Daca ar vrea. Probabil le convine sa inchida ochii din cauza importurilor de fructe si legume la care unii castiga suficient. Sau nu le pasa, fiind mult prea ocupati cu proiecte de unde directorii din institutie pot castiga bani primind spagi grase, de exemplu introducerea organismelor modificate genetic in Romania.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu