sâmbătă, 20 august 2011

Tot despre burse

M-am gandit ca poate pentru ca sunt un diletant in piete financiare nu inteleg prea bine si postarea mea anterioara e doar superficiala.

Dar am auzit in mai multe locuri aceeasi parere ca a mea. As putea avea putin dreptate.

Acum am citit ca banci mari sunt atacate pe bursele mari. Si intrebarea mea revine: cum se poate ca bancile atacate pe burse sa falimenteze in realitate sau sa aiba nevoie de injectii serioase de bani - publici - pentru a se salva? Totul pentru a imbogati niste speculatori pe burse?

Parerea mea este ca bursele au nevoie de alte reguli pentru ca asta, si multe altele care leaga nivelul de viata real al milioane de oameni de speculanti sa nu mai existe.

2 comentarii:

 1. O sa incerc sa fac o comparatie, nu stiu cat de reusita. O tara e, la urma-urmei, un organism economic ce prezinta multe similitudini cu un organism economic. In situatia actuala, ceea ce in biologie este sangele, in economie sunt banii, iar sistemul bancar este analogul inimii. Ei, ce este, pana la urma, inima? Nimic altceva decat o pompa. Celulele sanguine sunt sintetizate in maduva osoasa hematogena; oasele reprezinta "partea dura", "scheletul" economiei, care nu poate fi altceva decat productia de bunuri materiale; doar cu servicii nu se face o economie, sau, daca se face, e o economie "moale".
  Altfel: capitalul propriu al unei banci, tezaurul ei e infim fata de volumul sumelor tranzactionate. Activitatea "inimii" poate fi oprita oricand, si pentru asta nu e necesara "atingerea" propriu-zisa a sa, ci obstructia unui vas coronarian.
  In mod normal, e extrem de discutabil daca o banca ar reusi sa onoreze cererile a 1% din depunatorii sai, daca acestia ar solicita simultan desfiintarea depozitelor. La 10% nu rezista nicio banca, si de aceea e nevoie, uneori, de fonduri suplimentare.
  Cine se imbogateste? Hm ... mai conteaza? Omul obisnuit, omul "de rand" e jefuit intr-un numar infinit de moduri. Toate statele sunt indatorate pana peste cap - astea-s "datoriile suverane". Cine le va plati? Omul "de pe strada", care, cu siguranta, nu a fost chestionat atunci cand s-a decis indatorarea.

  RăspundețiȘtergere
 2. Este foarte adevarata comparatia. Din modelul initial al burselor de valori - adica locul in care cei care au bani se intalnesc cu cei care au nevoie de bani - nu a mai ramas decat scheletul :) Bancile sunt marii intermediari care acum "stabilesc" preturile - in sensul ca le influenteaza. Tot bancherii inventeaza produse financiare noi - cum ar fi instrumentele derivate - ca sa scoata si mai multi bani din intermediere.

  Problema nu e ca exista speculatori si ca bancile au atat de mare influenta. Ci faptul ca "panica" pe burse duce la drame si chiar catastrofe umanitare in toata lumea.

  Eu cred ca exista o legatura directa intre foametea din unele zone din Africa si ideea inoculata ca nu va mai exista suficienta mancare pentru toti locuitorii planetei. Pe burse au crescut preturile alimentelor iar milioane de oameni din Somalia mor efectiv de foame.

  Eu sustin ca nu ar trebui sa existe legatura asta directa. Ar trebui filtrata mai mult. Brokerii aia care transpira ca au scazut actiunile clientilor lor nici nu se gandesc ca ce fac ei poate sa omoare oameni. Asta nici nu ar trebui sa se intample.

  Cred ca trebuie sa existe mai multe reglementari pe burse. Eu sunt un diletant in domeniu si probabil bursele sunt absolut normale si necesare. Dar influenta atat de mare trebuie sa fie legata si de o responsabilitate mai mare.

  RăspundețiȘtergere