miercuri, 21 septembrie 2011

Hands Off Rosia Montana!

Se duce o campanie asidua pentru RMGC pe toate canalele - media, politice. Traian Basescu e primul care sustine ca noi romanii vom castiga enorm daca se va face exploatarea si vom pierde enorm daca nu se face.

Au aparut chiar si poze care ar fi fost facute de Basescu in Rosia Poieni dar sub numele Rosia Montana.

Eu am inteles dintr-o emisiune facuta de Moise Guran ca exploatarea de la Rosia Poieni nu s-a facut cu cianuri la vremea respectiva. Si totusi impactul asupra mediului este mare.

As completa ce spune Basescu cu urmatoarele:

- RMGC spune ca investeste, da locuri de munca - dar asta pe perioada exploatarii, 4-5 ani, pe urma isi ia jucariile si pleaca. Lasa zona devastata si locuitorii la fel de saraci si fara perspective ca si acum. Dar cu un lac cu cianuri si fara site-uri arheologice

- RMGC spune ca investeste 4.5 miliarde de dolari - pe parcursul celor 4-5 ani si include sumele pentru utilajele necesare exploatarii. Mai putin de jumatate merg in dezvoltarea comunitatii - si asta pe termen scurt

- Aurul extras va ajunge la BNR numai daca BNR il va cumpara la pretul pietei. Ce castiga statul roman sunt redevente dar aici e o negociere, statul roman ar vrea sa mareasca procentul de 2% din contractul initial care e clar defavorabil Romaniei. RMGC inca negociaza si se opune.

- Lacul cu cianuri nu are efect doar pe plan local ci prin panza freatica va ajunge in Dunare. Vom fi afectati noi toti

Si mai sunt o multime de alte argumente contra.

Ce fac cei care sustin proiectul este manipulare si ascundere a adevarului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu