vineri, 30 septembrie 2011

Invatamantul universitar privat in Romania

Am citit o analiza a invatamantului universitar privat in Romania care incearca sa raspunda la intrebarea de ce nivelul este atat de scazut in facultatile private. Inainte de 1989 nu exista nici o facultate privata, nici un model negativ, atunci de ce primele care au fost infiintate nu au avut un nivel ridicat ci unul foarte scazut?

Raspunsul pe care il cred eu este: pentru ca s-au infiintat sa satisfaca nevoia de a avea o diploma a unor candidati care nu au intrat in facultatile de stat. Si pentru ca au functionat cu studenti care nu sunt prea interesati sa invete dar in schimb au niste bani de dat.

Dar dupa parerea mea nu e un lucru rau ca universitatile particulare nu concureaza cu universitatile de stat. Asta asigura in Romania ca studiile superioare sa fie gratuite. Si in acest fel asigura accesul unor elevi buni dar fara posibilitati materiale la studii universitare.

Daca modelul ar fi occidenatal, cu studii universitare particulare si care costa mult, accesul lor ar fi mult restrictionat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu