duminică, 2 octombrie 2011

Multinationalele in Romania

Se tot vorbeste despre plecarea Nokia din Romania. Unii gasesc in asta un motiv sa blameze guvernul. O fi de blamat, nu stiu, dar nu prea mult in cazul plecarii Nokia.

Dupa parerea mea Nokia pleaca din Romania pentru ca in Europa sunt din ce in ce mai putini oameni care cumpara telefoane ieftine din cele care se fabricau la Jucu. Este si motivul invocat de oficialii Nokia: clientii lor acum sunt in Asia si vor sa investeasca in fabrici in Asia pentru a avea costuri mult mai mici pentru clientii de acolo.

Se vorbeste despre multinationalele care vor pleca in continuare din Romania. Eu personal nu cred ca vor fi prea multe pentru simplul motiv ca nu exista multe multinationale care au venit pana acum in Romania.

Faptul ca Asia a devenit un punct de maxim interes pentru toate multinationalele este datorat pietei in dezvoltare de acolo. Europa e in recesiune de ceva ani si inca va mai fi in recesiune ceva ani de acum incolo. Asia in schimb are crestere economica iar populatia din India si China abia acum incepe sa simta gustul societatii de consum.

Pe langa mana de lucru ieftina faptul ca piata asiatica este in crestere este  un motiv serios pentru care toate multinationalele cu target pe profit se muta sau vor sa investeasca in zona.

Ce are Romania in plus fata de India sau China? Mana de lucru relativ ieftina si personal calificat in anumite domenii - cum este domeniul IT. As mai pune in plus si scutirea de impozit a programatorilor, facilitate fiscala apreciata de companiile in domeniu.

In India mana de lucru este mult mai ieftina dar procentul celor care isi schimba frecvent locul de munca este foarte mare.

Cred ca singurul atu in Romania fata de tari ca India sau Filipine este gradul de specializare al angajatilor in Romania si posibilitatea de a executa task-uri functionale cu valoare adaugata mare. Din punctul de vedere al costurilor si numarului de profesionisti India a castigat de mult timp competitia iar China conduce in pozitia a doua.

Guvernul Romaniei ar trebui sa acorde facilitati fiscale in toate domeniile in care la noi se pot executa task-uri de acest fel cu valoare adaugata mare - de exemplu cercetare pentru industria cosmetica, pentru agricultura, industria aerospatiala, etc. Si ar trebui sa promoveze talentul romanilor in aceste domenii pentru a pune Romania pe harta de outsourcing in zona care are nevoie de valoare adaugata mare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu