joi, 12 ianuarie 2012

Dezbaterea publica pentru legea sanatatii

Am citit un articol interesant despre istoria dezbaterii publice a legii sanatatii: Cine este adevaratul invins in razboiul Basescu - Arafat? 

"Dar despre proiectul scris de echipa Vladescu s-a vorbit mai bine de trei luni, fara ca acesta sa fie publicat de catre o institutie oficiala pana pe 28 decembrie, la doua zile dupa Craciun si cu doua zile inaintea Revelionului. Pentru cei care-i suspectau pe reformisti de intentii ascunse, publicarea proiectului in singura saptamana din an cand Romania doarme, a fost dovada cea mare. Una greu de combatut. 

Cum un rau nu vine niciodata singur, cu trei zile inainte de Craciun, presedintele Traian Basescu il atacase direct pe Raed Arafat, transformandu-l astfel in personificarea “baronilor sanatatii”, cei care ar fi blocat publicarea legii. De fapt, aveam sa aflam chiar in ziua urmatoare de la ministrul Sanatatii (personaj prea bland pentru furtuna in mijlocul careia se afla) ca intarzierea publicarii legii s-a datorat si “observatiilor specialistilor FMI si Bancii Mondiale”. Adica exact acelora care au facut presiuni, alaturi de Traian Basescu, asupra guvernului Boc pentru a declansa reforma radicala a sistemului sanitar si care, intr-o scrisoare de 9 pagini, faceau observatii critice la adresa proiectului echipei Vladescu. Concluzia scrisorii FMI: „sustinem reforma, dar in conditiile unei legi cu reguli si sanctiuni dure”. Cu alte cuvinte, pe langa aspectele pozitive, proiectul mai avea nevoie de imbunatatiri.
Iata cum, la inceputul lui 2012, s-au adunat laolalta cele mai toxice ingrediente pentru o dezbatere publica: o suspiciune alimentata si identificarea unui dusman public cu nume si prenume. Dupa cum s-a dovedit deja in astfel de cazuri, oxigen pentru argumente ramane prea putin."

Dupa parerea mea "razboiul" cu Raed Arafat a fost declansat intentionat de Basescu pentru a devia opinia publica de la problemele reale din lege si de la o dezbatere publica reala. Dezbaterea publica deja nu mai exista sau se concentreaza exclusiv pe SMURD. Cu o singura observatie: lui Basescu nu i-a iesit prea bine pentru ca s-a pus cu cine nu trebuia. Valul de simpatie pentru Raed Arafat a crescut iar antipatia pentru el a scazut.

"In acelasi timp, exista un singur punct in intreg proiectul Vladescu asupra caruia recomandarile specialistilor FMI sunt categorice si greu de contestat: „Avand in vedere ca medicina de urgenta in Romania functioneaza bine si ca este considerata exemplu de buna practica in regiune, sugeram ca in acest moment sistemul de urgenta sa nu fie reformat, pana ce nu vor exista cativa indicatori/dovezi de succes ale reformelor introduse in restul sistemului.” "


In cel mai fericit caz se va incepe dezbaterea pe restul legii iar observatiile lui Raed Arafat pentru SMURD, care coincid cu recomandarile FMI, vor fi considerate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu