sâmbătă, 25 februarie 2012

Tatii - o luna acasa in concediu de ingrijire al copilului

"Art. 11

Dreptul la concediul pentru cresterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) se acorda pe baza netransferabila persoanelor ai caror copii se nasc incepand cu data de 1 martie 2012, precum si celor aflate in situatiile prevazute la art. 8 alin. (2), incepand cu aceasta data, in situatia in care ambele persoane din familia respectiva indeplinesc conditiile de acordare a acestuia, dupa cum urmeaza:

a) cel putin o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului este alocata uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;

b) in situatia in care persoana prevazuta la lit. a) nu solicita dreptul la concediul care ii revine, celalalt parinte nu poate beneficia de dreptul la concediu in locul acesteia."

(Sursa: http://www.dreptonline.ro )


Am luat ce e mai sus din articolul din Adevarul De la 1 martie, şi taţii vor putea sta acasă cel puţin o lună cu copii lor. Sursa este o directiva europeana.

Parerea mea personala e ca are sens numai atunci cand mama urmeaza oricum sa se intoarca la servici. Ultima luna de concediu de ingrijire sa ii revina tatalui. Si ca in forma asta e o idee foarte buna cu o conditie: barbatul sa vrea sa aiba grija de copil

Cand e copilul foarte mic si trebuie alaptat, mama trebuie sa stea cu el. Dupa 6-8 luni de stat cu copilul mama ar trebui sa se intoarca timp de o luna la servici si nu mai primeste alocatia. E destul grea reintoarcerea la servici si aproape imposibila reintegrarea timp de 1 luna. Are sens numai daca mama se intoarce cu 1 luna mai devreme din CIC.

Dar cum spuneam, numai daca barbatul vrea sa aiba grija de copil. Ma gandesc la familiile din multe zone unde conceptia despre familie e mai mult patriarhala. Nu sunt convinsa ca directiva europeana gaseste pregatite familiile de la noi pentru asta. In plus nu cred ca angatorii barbatilor vor fi prea fericiti sau intelegatori.

Poate nu ar trebui sa fie obligatoriu ci optional si sa se incurajeze practica asta in zonele familiilor cu venituri mici daca nu exista antecedente de violenta si ele o cer.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu