sâmbătă, 21 iulie 2012

"Democrația" din România

În postul meu anterior am pus ghilimele democrația din România.

Pentru că eu cred că la noi e doar o urmă de democrație. Cei din PDL care susțin acum că ei sunt singurii stâlpi ai democrației în România exagerează foarte mult.

PDL a câștigat alegerile cu ceva în jur de 30%. Dar a reușit să rămână la putere cât timp a fost susținut de unii și alții care vroiau să împartă ciolanul, gen PC, UNPR. Când ăștia au considerat că nu mai au nici o șansă la ciolan au părăsit barca și au generat criza profundă actuală. Dar asta e altă poveste.

Pe vremea când erau la putere PDL votau numai când aveau ei chef. Orice propunere a opoziției era trimisă în derizoriu pentru că opoziția la acea vreme nu avea suficiente voturi. Dar de ce nu votau? Pentru că le era teamă că unii din PDL ar fi votat contra.

Unde încape aici exact esența democrației, care înseamnă reprezentarea tuturor?  Democrație înseamnă puterea poporului. În România e un fel de simulare a democrației, pe care o explică toți demagogii și politrucii care doar profită de ignoranța și dezinteresul multor români.

Democratic, că veni vorba, ar fi fost ca fiecare din orice partid să voteze corespunzător cu interesele celor care l-au votat. Și ar mai fi ca parlamentarii să fie penalizați dacă nu susțin interesele celor care îi votează. La noi, in afară de UDMR, nici nu există vreo legatură între un parlamentar votat și regiunea, măcar, de unde provine.

Când îl aud pe Basescu și cei din PDL că vorbesc despre statul de drept ma revolt. Și-au găsit să strige că alții sunt răi, deși ei nu sunt nici un pic mai buni și au dovedit de nenumărate ori.

Din fericire suntem in UE iar UE are interesul să fie bine la noi. Mă aștept ca asta să se întâmple dar va mai trece mult timp până atunci. Probabil noi numai prindem, dar vor prinde copiii și merită să ne zbatem pentru asta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu