sâmbătă, 13 octombrie 2012

Bacalaureatul profesional

După părerea mea bacalaureatul profesional nu are nici un sens. Deși va costa o grămadă de bani.

Am auzit un argument că ar da posibilitatea absolvenților de liceu să se angajeze. Dar și acum se pot angaja, ca și muncitori necalificați. La angajare trebuie să dovedească ce calități au pentru locul de muncă respectiv nu să arate diplomă de bacalaureat profesional. Mă îndoiesc că o diplomă a cuiva care ar lua nota 2 la o materie va conta atunci când absolventul va fi angajat.

Eu cred că scopul este ca bacalaureatul profesional să fie primul pas spre a permite celor cu o astfel de diplomă să dea la facultățile particulare. Acum au pierderi mari din cauza promovabilității scăzute.

O soluție reală de a-i ajuta pe elevii de liceu și pe absolvenți este să se introducă liceele profesionale în care elevii să învețe o meserie. La absolvire să aibă o calificare. Cum este exemplul scolii profesionala din Brasov reconstruita din temelii cu ajutorul a 11 firme care ii vor angaja pe elevi dupa terminarea studiilor


Bacalaureatul asta profesional nu ii va ajuta deloc.

Altă soluție este schimbarea în sistemul de învățământ care să schimbe performanța actuală, dar este un proces de durată. Care ori nu a început ori a fost frânat după ce s-a schimbat guvernarea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu