miercuri, 13 februarie 2013

Cătălin Tolontan despre Antena 1

După părerea mea televiziunea este singura care ajunge astăzi în cel mai izolat cătun din România. Din cauza asta are o importanță esențială în felul în care arată azi România și mai ales cum va arăta când copiii noștri vor fi mari.

După o emisiune tabloidă care a atentat la demnitatea umană au fost o mulțime de reacții. Una cu care sunt de acord: nu ar trebui să existe așa ceva pe ecrane chiar dacă audiențele au fost record. Iar cei care finanțează sunt responsabili, fără a avea vreo influență asupra conținutului emisiunii.

Recomand articolul lui Cătălin Tolontan care vorbește echidistant despre jurnalism: Procesul Antenei 1 cu un jurnalist. Și ceara care curge în pămînt

A pierdut Antena 1 o jumătate de milion de euro? Este enorm dacă e așa. Dar ar pierde infinit mai mult dacă ar uita ceea ce s-a întîmplat în dimineața zilei de 24 mai 2004. Cine știe, poate că asta e moștenirea unei televiziuni, nu doar cifra ei de afaceri.
 
Pe 24 mai 2004, la ora 4:57, un camion s-a răsturnat undeva pe Drumul European 85 care leagă Bucureștiul de Moldova. În 20 de minute, la locul accidentului ajung pompierii și cei doi corespondenți ai Antenei 1, Elena Popescu și Ionuț Barbu. În 20 de minute, la 5 dimineața! Tirul era încărcat cu 20 de tone de azotat.

La 5:47 are loc prima explozie. Unii oameni fug, dar Ionuț continuă să tragă cadre și Elena stă lîngă el. Jurnaliștii fug spre flacără. Spre flacără! La 5:49, are loc a doua explozie și la Mihăilești, Buzău, mor 18 oameni, printre care cei doi jurnaliști.

Mai tîrziu, localnicii recuperează de pe cîmp caseta. Craterul avea adîncimea unui bloc de trei etaje. Ionuț Barbu, operatorul Antenei 1, a filmat pînă în ultimele secunde înainte de deflagrație. Eu la asta mă gîndesc ori de cîte ori oamenii înjură Antena 1, ca și cum ea s-ar fi născut cu ”Acces Direct”.

În ultimele imagini ale lui Ionuț Barbu se văd două focare de incendiu și o substanță care se scurge în inima pămîntului, fierbinte ca o ceară.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu