sâmbătă, 27 aprilie 2013

Fabrică prăbușită în Bangladesh

Imagini terifiante dupa prăbușirea unei fabrici de confecții în Bangladesh, 334 de oameni au murit dar 595 sînt încă disparuți, 2300 de oameni au fost salvați. 8 oameni sînt arestați, printre care proprietarii fabricilor, acuzați că deși cu ceva timp înainte au văzut fisuri în pereți au obligat muncitorii să vină la lucru.

Am auzit la radio că au fost proteste de stradă în Bangladesh, oamenii furioși sau care și-au pierdut rude în accident au ieșit în stradă să își arate furia.

În imagini se vede cum arată cartierul în acea zonă, o grămadă de alte clădiri identice în care foarte probabil lucrează mii de alte persoane la fel ca în clădirea care s-a prăbușit.

Iar așa ceva nu se întâmplă pentru prima oară. Sute de alți oameni au murit în accidente similare din cauza că lucrează în spații suprapopulate, fără siguranța. Iar asta se întâmplă pentru că investitorii vor să păstreze costurile cât mai mici.

Pentru ei e un lucru bun că au unde să lucreze dar câștigă foarte puțin pentru munca lor și lucrează în condiții precare. Modelul contemporan de sclavie în forma lui cea mai brutală.

După părerea mea și din observațiile mele costurile cât mai mici fac mai mare profitul firmelor și influențeaza prea puțin prețurile hainelor. Prețul final ține cont de brand, de piața de desfacere și abia în ultimul rând de costurile de producție.

Companiile care au fabrici ar trebui să investească mai mult în condițiile de muncă pentru că altfel vor pierde ce au investit până acum. S-a mai întâmplat și în alte părți și în alte momente din istorie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu